Fonduri pentru proiectelor mici comunitare

Premiile ‘Târnava Mare Dezvoltare Durabilă’

Începând cu anul 2009, Orange România va finanța cele mai bune proiecte de dezvoltare durabilă comunitară din zona Târnava Mare.

Proiectele vor fi evaluate de către o comisie independentă care include specialiști externi și reprezentanți ai comunităților locale. Solicitanții pot să fie agenți economici/intreprinderi, grupuri comunitare, primării sau organizații neguvernamentale.

Premiile vor avea efect asupra:
  • asigurării finanțării proiectelor comunitare mici care nu sunt eligibile pentru alte surse de finanțare (de exemplu, proiectele școlare de plantat copaci)
  • stimulării discuțiilor locale despre priorități și natură –principii favorabile dezvoltării comunitare.

Fondul comunitar

Fundația ADEPT a înființat un fond comunitar în 2006. Acesta va facilita proiectele mici care aduc beneficii imediate comunității.

De exemplu, proiectul din 2006/7 a fost repararea fântânii cu apă care aduce apă proaspătă de izvor în inima Saschizului. Fondul a plătit materialele iar  Primăria a ajutat la realizarea manoperei necesare.

Începând cu anul 2008, fondul va ajuta la dezvoltarea meșteșugurilor tradiționale și va susține, inițial, țesătoarele din satul Malâncrav cu scopul de a înființa Asociația de Țesut Târnava Mare pentru facilitarea accesul pe diferite piețe ale acestora.

Turiștii care vizitează zona au salutat crearea acestui fond. Dacă doriți să contribuiți la această inițiativă, vă rugăm să ne contactați sau puteți face o donație la vizitarea Centrului de Informare Turistică din Saschiz.

Involving the community in keeping villages tidy

The management of litter and domestic waste is a problem in many of the villages of the Tarnava Mare area.

Two inspiring Saschiz villagers, Anca Calugar and Charlie Dalmasso, have worked with the NGO Aves France, as well as ADEPT, to create a community project to keep their village tidy. At publications you may see and download an example of the educational material they have produced. They are also working directly in schools, and arranging stream cleaning and other small environmental projects. We hope that this initiative will spread to other villages in the area.

If you want to support this with small donations, or volunteer labour, please contact them directly: charlie@saschiz.com.

Comunitate

ADEPT şi comunitatea locală

Şcoli

Cursuri educative

Granturi mici comunitare

fountain

Community fund: to repair this water fountain the fund paid for materials and the Town Hall arranged the labour.

Tidy brochureAnca Calugar, Charlie Dalmasso and Aves have designed simple brochures for village environmental projects. See publications for downloadable version.