Fundația ADEPT… Protejarea ecosistemelor pastorale importante din Transilvania, biodiversitatea acestora, precum și comunitățile de fermieri care locuiesc în ele.

For English version press the button in the top menu bar.

ADEPT a câștigat Premiul European de Turism Cultural (ECTN) 2017

Premiul European de Turism Cultural (ECTN) 2017 | Diploma pentru Premiul I

21 Septembrie 2017 — Sibiu. Fundației ADEPT Transilvania i s-a acodat Premiul I ca Destinație a Turismului Cultural Durabil, pentru proiectul "Transilvania Bike Trails pentru revitalizarea peisajului cultural Târnava Mare", la ceremonia de decernare a Premiilor ECTN 2017, din cadrul celei de-a zecea ediții a conferinței internaționale "Valori Culturale, Diversitate și Patrimoniu: Piloni ai Turismului Durabil pentru Dezvoltare", organizată la Sibiu, în perioada 20 – 21 septembrie 2017.

Citește mai mult....

Eurasian Dry Grassland Group - Buletin 32

Conferința: Management-ul și conservarea pajiștilor semi-naturale: de la teorie la practică.

În perioada 20 – 24 septembrie 2016, 85 de participanți din 25 de țări s-au întâlnit în Sighișoara, în Sudul Trasilvaniei în cadrul celei de-a treisprezecea ediții a Eurasian Dry Grassland Group. Tema conferinței de anul acesta a fost Management-ul și conservarea pajiștilor semi-naturale: de la teorie la practică. Citește mai mult

EU Life project: Saving the Important Pastoral Ecosystems of Transylvania (STIPA)

Natura 2000 logo

În anul 2010 Fundația ADEPT Transilvania a solicitat cu succes finanțarea prin Programul LIFE al Uniunii Europene pentru proiectul STIPA, ce-și propunea să îmbunătățească statutul de conservare pentru pajiștile importante din zona Sighișoara Târnava Mare. Proiectul a fost co-finanțat de către Fundația Orange.

În acest areal se află peste 5000 ha de pajiști uscate care se bucură de o protecție specială la nivel european. Aceste pajiști pot fi conservate doar de fermierii care le gospodăresc.

LIFE  STIPA Raport Final

Proiectul STIPA a fost finalizat la finele anului 2013.

ADEPT cu ajutorul specialiștilor a reușit să asigure viitorul acestor pajiști, prin cartarea zonei, realizând lucrări demonstrative de conservare, lucrând cu fermierii locali și nu doar cu fermierii ci și cu alte grupuri de oameni ai locului și cu funcționari ai primăriilor din zonă.

Dacă doriți să știți mai multe despre rezultatele proiectului, vizitați Secțiunea LIFE STIPA.

Some of the most important high nature farmed landscapes in Europe are found in Romania

These landscapes
  • are a refuge for many threatened species and habitats, lost in much of Europe
  • provide ecosystem services that are of vital importance for a sustainable European future.

Importanta acesor peisaje unice

Aceste peisaje cu o biodiversitate excepțională sunt rezultatul agriculturii neintensive, practicate aici timp de sute de ani și pot fi protejate doar prin continuarea gospodăririi tradiționale de către fermierii care trăiesc în aceste zone.

Salvarea acestor zone este de mare importanță pentru bunurile publice și serviciile pe care le oferă ecosistemului European .... de exemplu, aer curat, apă curată, prevenirea inundațiilor, polenizarea, biodiversitatea și agro-biodiversitatea ... care sunt esențiale pentru viitorul nostru.

ADEPT își desfășoară activitățile în această zonă încă din 2002, colaborând cu fermieri, comunitățile locale, universități și alte ONG-uri; precum și cu Ministerele Guvernului României pentru a găsi soluții la problemele care amenință supraviețuirea acestui peisaj remarcabil și a comunităților locale mici din zonă.

Este necesară o abordare inovatoare pentru ca aceste peisaje și comunități șă supraviețuiască în secolul 21. Fundația ADEPT desfășoară un program integrat care uneste beneficiile economice și sociale cu conservarea biodiversității, precum și cu creșterea capacității locale pentru o bună gestionare în viitor.

Acest site web oferă informații, în limba engleză și română, pentru localnicii și vizitatorii care sunt interesati de protejarea acestei zone și/sau a peisajelor similare cu o Înaltă Valoare Naturală, din România și Europa, pe scară mai largă.

Planul de Acţiune pentru Conservare al pajiştilor uscate din Târnava Mare a fost finalizat

STIPA CAP Final - EN versionSTIPA CAP Final - RO versionLa sfârşitul anului 2012, echipa STIPA a finalizat Planul de Acţiune pentru Conservare, destinat protejării şi restaurării habitatelor importante de pajişti uscate din zona Târnava Mare.

Acesta este rezultatul inventarierii habitatelor de pajişti uscate, al studiilor de teren desfăşurate şi al consultărilor purtate cu autorităţile locale şi comunităţile de fermieri locali din întreaga zonă de desfăşurare a proiectului STIPA: Bunești, Saschiz, Vânatori, Albești, Apold, Danes, Laslea, Biertan pe parcursul 2011-2012.

Planul de Acţiune pentru Conservare este disponibil în Engleză (versiunea completă, tehnică) şi în Română (versiunea de lucru, prescurtată).

Planul de Acţiune pentru Conservare poate avea succes numai cu implicarea activă a autorităţilor locale şi a fermierilor. Suntem încântaţi că acest plan este bine primit de către beneficiari, din moment ce va aduce avantaje financiare localnicilor, prin creşterea productivităţii pajiştilor şi prin intensificarea accesului la finanțările Politicii Agrare Comune: fie prin plățile directe, fie prin plățile de agro-mediu.

Transhumanța 2013

Un proiect care își propune deplasarea tradițională a unui număr de 300 de oi conduse de păstori prin munții Carpați ...

Download PDF file

Transilvania Bike Trails Race 2016

Cea de-a III-a ediție a Transilvania Bike Trails Race (TBT Race) s-a desfășurat la Saschiz, pe 20 august 2016, pe 2 distanțe (o distanță de 75 km și una pentru începători de 40 km) și a numărat peste 450 de participanți.
TBT Race este un concurs de mountain bike, ce are loc anual, cu start și finiș într-unul dintre cele opt sate săsești interconectate, cu scopul de a promova rețeaua de trasee de bicicletă și aceste peisaje naturale, culturale și istorice, unice în Europa.
Traseul parcurge atât zone special amenajate din rețea cât și dealuri cu iarba, drumuri forestiere, ulițe din satele vechi, prin curțile bisericilor fortificate.

Frumusețea nealterată a zonei trebuie promovată, atât la nivel național cât și internațional, astfel încât începând cu anul 2011 am construit primii 100 km de traseu de mountain-bike din România, pentru a pune bazele unui model de turism durabil în zonă, cu ajutorul unui proiect finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană Extinsă.

În această rețea sunt interconectate opt sate fortificate (Viscri - Bunești - Criț - Meșendorf - Cloașterf - Saschiz - Archita - Daia), cu peisajele și bisericile lor din zonă, și cea mai importantă atracție turistică, orașul medieval, Sighișoara.

Pentru mai multe informații despre traseul de mountain-bike și despre TBT Race, vizitați www.tbtrails.ro si www.tbtrace.ro.

Fundaţia ADEPT

Activități

Echipa noastră

Dezvoltare rurală și Terenuri Agricole cu Înaltă Valoare Naturală

Noutăţi

21.09.2017 ADEPT a câștigat Premiul European de Turism Cultural (ECTN) 2017  Detalii...

06.06.2016 Alteța Sa Regală, Prințul de Wales a vizitat comuna Saschiz  Detalii...

15.04.2016 UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI, CLUJ-NAPOCA, FACULTATEA DE BIOLOGIE ŞI GEOLOGIE, Departamentul de Taxonomie şi Ecologie, organizează masterat în Ecologie Culturală, 4 semestre, la zi.  Detalii...

12.04.2016 HNVF - Comunicat de presă  Detalii...

21.02.2016 Ediţia a VI a - 21.02.2016  Detalii...

Toate titlurile ştirilor

Ediţia a VI a - 2016

"ÎNTRUNIREA FERMIERILOR ŞI MICILOR PRODUCĂTORI DIN TÂRNAVA MARE"

Galerie Foto | Intalnirea Fermierilor 2014 - Sighisoara
Pe 21 februarie 2016, a avut loc ce-a de-a șasea ediție a Întâlnirii fermierilor și a micilor producători din zona Sighișoara – Târnava Mare, în Sighișoara, eveniment anual ce a numărat în jur de 200 de participanți: fermieri locali, specialiști și organizații care contribuie la păstrarea și dezvoltarea comunităților locale.

HIGH NATURE VALUE

Zonele agricole cu Înaltă valoare Naturală – un răspuns la marile provocări ale comunităților și peisajelor rurale românești

Fundația ADEPT Transilvania, WWF-România și Fundația ProPark au organizat pe 15 martie 2016 o conferință la nivel european pentru a explica modelul agricol care a pus România pe harta Europei ca fiind deținătoarea unora din cele mai întinse terenuri agricole și zone cu Înaltă Valoare Naturală (HNVF – High Nature Value Farmland). Acestea ocupă peste 30% din suprafața agricolă a țării și sunt poli de biodiversitate cum foarte rar se mai găsesc în alte țări, precum și refugii pentru civilizația sătească autentică, și aceasta pe cale de dispariție.

Proiectul STIPA a fost finalizat la finele anului 2013

Proiectul LIFE STIPA lucrând împreună cu fermierii locali pentru conservarea pajiștilor importante din zona Târnava Mare a fost finalizat la sfîrșitul anului 2013. Proiectul a fost finanțat de către Comisia Europeană și Fundația Orange. Dacă doriți să descărcați un raport cu rezultatele proiectului click aici. [.pdf file ~ 1.57MB]

Locul Întâi la Bruxelles câștigat din nou pentru România și în 2013 de Fundația ADEPT Transilvania

9 Decembire 2013, Bruxelles. Pentru al doilea an succesiv, Fundația ADEPT Transilvania a câștigat Premiul Întâi pentru COMUNICARE al Comisie Europene. În cadrul Decernării premiilor PAC Telling the Story, organizate de Directoratul General pentru Agricultură al Comisiei Europene, ADEPT a obținut Premiul Întâi la secțiunea Comunicare Inovatoare cu proiectul SMS Ferme Familiale.

Proiectul prezentat de către Fundația ADEPT Transilvania a fost conceput și dezvoltat împreună cu KAMA SYSYTEM srl. și a fost susținut de Fundația Orange și Programul de Cooperare Elvețiano-Român.

Vizitează SMSFF project. [RO | EN]
Citește News Report [EN]
Preia Comunicatul de presă ADEPT CAPCA.pdf [RO]

Operațiunea Wallacea - Fundatia ADEPT Transilvania

Dezvoltarea și implementarea unei baze de date/program de cercetare și management în domeniul conservării naturii.

Play Clip 1 | Scurt clip ADEPTPlay Clip 2 | Clip natura, WallaceaPlay Clip 3 | Clip agricultura, Wallacea

Scan QR Code to download App from GooglePlay

Proiectul Fundaţiei ADEPT Transilvania – ”Discover Târnava Mare” este un mini ghid turistic prin intermediul căruia poți vizita și planifica, în ansamblu, o plimbare prin Târnava Mare - Transilvania.

Get it on Google Play

STIRE | 29 Martie 2013

Discover Tarnava Mare Mountain Bike trail

Proiectul Fundaţiei ADEPT Transilvania – ‚Discover Târnava Mare by bike’ a castigat primul loc in cadrul competitiei internationale organizate de European Outdoor Conservation Association.

Vezi comunicatul de presa.

Premiu European de Top pentru activități de consultanță fermiera

Comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloș îl prezintă pe Ben Mehedin cu premiul de top al UE pentru comunicarea cu fermierii, în cadrul concursului Best CAP Communication Awards. Vezi raportul de stiri. Vezi toată ştirea.

Inovaţie

Innovation poster Vezi poster cu rezumatul acţiunilor inovatoare utilizate în dezvoltarea rurală de Fundaţia ADEPT Transilvania.

Clip Video Orange-ADEPT

ADEPT a creat un clip muzical scurt pentru afișare în magazinele Orange Romania. Acest lucru va spori interesul unui public mai tânăr român în scopurile și activitățile noastre. Vezi clipul video.

Prințul Charles a deschis unitatea model pentru producătorii alimentari la scară micro

Urmăriţi filmul cu discursul rostit de Prințul de Wales, la Saschiz, la deschiderea unității de producție model a alimentelor, (Food Barn). Acest lucru oferă o soluție practică și benefica pentru viitorul economic al micilor producători care doresc accesul la piață.

Nou: The Art of DAR

"Art of DAR" combină meșteșugurile și produsele Transilvănene de cea mai bună calitate. Lansarea acestui proiect a stârnit interesul mass-media, reușind astfel să ridice profilul produselor din Transilvania în general.

Art of DarLinia de produse a fost lansată la târgul internațional de la SIAL, Paris, în Octombrie 2012. Aceste produse se vând în serie limitată.

Vezi filmul de prezentare.

Vizitați site-ul Art Of DAR.

Pajiștile cu Înaltă Valoare Naturală: politici și practică

Importanța pajiștilor cu Înaltă Valoare Naturală, pericolele care le amenință și posibile soluții de politică sunt rezumate în documentele elaborate pentru Conferința de la Pășunile HNV, septembrie 2010. Acestea au furnizat informații din cadrul propunerilor pentru politica agricolă comună 2014-2020. Vezi pagina Conferinței pentru detalii suplimentare și link-uri la documentele de politici.

Conference brochurePolicy document
Document de politici
descrie nevoia suportului concentrat asupra sistemelor agricole cu Înaltă Valoare Naturală (IVN) şi propuneri pentru atingerea acestora în 2013.
Broşura Conferinţei conţine o introducere a sistemelor agricole a pajiştilor cu IVN din Transilvania, împreună cu studii de caz.
Vezi Pagina Conferinţei pentru mai multe detalii, and link-uri către documente de politici.

Hrană țărănescă pentru oameni moderni

Prin intermediul campaniei naționale de comunicare, parte a proiectului ESSEDRA, ne-am propus să informăm cât mai multe persoane cu privire la importanța și relevanța micilor fermierilor într-o piață globală aflată în continuă creștere și schimbare. Este deosebit de important ca toată lumea să conștientizeze că acești mici fermieri, care au o legătură specială cu pământul și cu hrana pe care o produc, să-și păstreze tradițiile, baza agriculturii sustenabile, care poate oferi mâncare de calitate, bună, curată și la preț corect. citește mai mult...