English | home | site map | căutare google  
Conservarea biodiversităţii şi dezvoltare comunitară în Transilvania
Biodiversity conservation and community development in Transylvania

ADEPT şi produse locale

ADEPT și produsele locale

Conservarea biodiversității zonei semi-naturale, antropice Târnava Mare este posibilă doaADEPT implementează o serie de măsuri pentru creșterea cererii de produse locale și pentru sporirea veniturilor din agricultură. Măsurile vor îmbunătăți viabilitatea economică a micilor producători și a comunităților agricole.
  •  workshopuri despre igiena laptelui.  Uniunea Europeană nu descurajează mulsul cu mâna! Atenția sporită și disciplina adecvată în timpul mulsului pot rezolva problemele de igienă a laptelui
  • cu ajutorul fundației impresionante Barbara Knowles Fund, grupuri de fermieri din Târnava Mare și din județul Harghita au demarat procesul de înființare a unor centre comunale de colectare a laptelui.  Asigurând controlul calității, centrele vor acorda libertatea fermierilor de a atrage cele mai bune oferte pentru lapte și de a diversifica paleta cumpărătorilor.
  • producerea brânzeturilor, în special a brânzei maturate (peste 60 de zile), care prezintă riscuri scăzute de sănătate și este subiectul unor reguli de igienă mai puțin stricte.
  • unități de micro-procesare comunale: ADEPT dezvoltă un model de bază, ușor de replicat, pentru procesarea alimentelor cu respectarea regulilor de igienă, destinată micilor producători 
  • marketing: lansarea târgurilor fermierilor în București și în alte orașe din țară, promovând vânzarea produselor locale în mod direct vizitatorilor și cu ajutorul pensiunilor și hotelurilor din zonă. This is being spearheaded by a new website established by Fundatia ADEPT, www.discovertarnavamare.org .
milking

Conservarea biodiversității zonei semi-naturale, antropice Târnava Mare este posibilă doar prin menținerea viabilitatății economice a acesteia.
Slow Food Logo

Vizita Slow Food (Italia) în Târnava Mare din anul 2005, ințiată de Prințul Charles al Marii Britanii, a inspirat formarea unui grup de producători Slow Food în zonă. Grupul a beneficiat de sprijin pentru promovarea propriilor produse și este prezentă anual, în luna octombrie, la Târgul Internațional Slow Food din Turin (Italia), înființată de Fundația Slow Food pentru Biodiversitate. Se dezvoltă, în așa fel, în mintea producătorilor și a consumatorilor, legătură dintre prețul și calitatea produselor.

ADEPT a ajutat la înființarea Slow Food Sigișoara, primul Convivium Slow Food din România, care reunește consumatorii (hoteluri și restaurante) cu fermierii și producătorii locali. O gamă întreagă de produse au fost înregistrate sub marca Arca Gusturilor Slow Food. 

Produse locale

ADEPT şi produse locale

Târguri

Meşteşuguri

Turism

brand image

For further details about where to find local / traditional food and food markets, visit  www.discovertarnavamare.org.Food and Culture tours

Food and culture brochureFood and Culture tours: 12-page brochure describing local food and its traditional production in the Tarnava Mare area. See publications for download.


mature cheese

Brânza maturată este mai ușor de păstrat și de transportat la târguri decât brânza proaspată.  ADEPT sprijină producătorii locali pentru crearea a unor sortimente noi de brânză, obținută din lapte de vacă și oaie.
Sponsorul Oficial - Fundația Orange România