Română | home | site map | google search  
Biodiversity conservation and community development in Transylvania
Conservarea biodiversităţii şi dezvoltare comunitară în Transilvania

Ediţia a VI a - 21.02.2016

Pe 21 februarie 2016, a avut loc ce-a de-a șasea ediție a Întâlnirii fermierilor și a micilor producători din zona Sighișoara – Târnava Mare, în Sighișoara, eveniment anual ce a numărat în jur de 200 de participanți: fermieri locali, specialiști și organizații care contribuie la păstrarea și dezvoltarea comunităților locale

În cadrul întrunirii au fost prezentate proiectele derulate de Fundația ADEPT și impactul acestora asupra counității locale. Au fost dezvoltate teme precum: . Servicii Ecosistemice asigurate de agricultura cu Înaltă Valoare Naturală, proiect finanțat de către Innovation Norway Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Rurale, - ESSEDRA (Environmentaly Sustainable Socio Economic Development of Rural Areas), Dezvoltare Rurală și Terenuri cu Înaltă Valoare Naturală - HNV, alături de prezentări ale partenerilor locali sau ale reprezentanților organizațiilor care au proicte în aceeași zonă: Eugen Vaida, arhitect care a vorbit despre Importanța patrimoniului construit ca vector de dezvoltare rurală, Florentina Călugăr a vorbit despre Strategia de dezvoltare Locală a Grupului de Acțiune Locală GAL Dealurile Târnavelor și a prezentat și câteva exemple de proiecte implementate cu succes pe vechiul Program de Dezvoltare Rurală. Caroline Fernolend a vorbit despre  Comunități și Dezvoltare Rurală, iar Cristina Iliescu a vorbit despre destinația de eco-turism - Colinele Transilvaniei.

 Anul acesta evenimentul s-a bucurat de participarea viceprimarului Sighișoarei, domul Ionel Gavrilă și a domnului Ovidiu Savâscă, Director APIA Târgu Mureș, care a putut furniza participanților informații direct de la sursă, în legătură cu sistemul de plăți și oportunitățile prezente de finanțare. Din păcate, un blocaj cauzat de lipsa de coerență și comunicare între instituțiile statului, împiedică actul agricol, efectuarea plăților fiind într-un continuu proces de amânare.

Ca un element de noutate în acest an, s-a organizat o sesiune de degustare a produselor locale, participanții bucurându-se de  gusturile inconfundabile ale acestora: brînzeturi de mai multe feluri, pastă de jumări, cîrnați și slănină de porc de Bazna, slănină de Mangalița, zacuscă, sucuri și siropuri. Această idee a venit chiar din partea unuia dintre fermieri, care a subliniat faptul că, în primul rind, ar trebui să ne cunoaștem noi între noi.

Cei care ne-au încântat cu delicatesele lor, anul acesta, au fost: Tincuța Cismaș - ferma ecologică Țopa, Irina Cristurean, Daniela Racz, Gerda Gerghiceanu, Judith Oroshegyi.

Bucuria evenimentului a fost din nou întreținută de ansamblul „Românașul” care-a delectat asistența cu câteva dansuri tradiționale.

Evenimentul s-a încheiat cu obișnuita sesiune de extragere de premii, constând în unelte și lucruri utile pentru gospodărie oferite de Fundația ADEPT Transilvania și partenerii acesteia (Hochand România, CRH, Restaurant La Perla Sighisoara, Restaurant Concordia, Agroman), o excursie în Albania, la evenimentul Terra Madre Balcani, parte a proiectului ESSEDRA și  o vizită pentru 10 persoane, la schimburile de experiență și bune practici cu partenerii locali, partea  proiectului Dezvoltare Rurală și terenuri cu Înaltă Valoare Naturală – Programul de Cooperare Româno-Elvețian.

 

 

Fundația ADEPT Transilvania are drept misiune protejarea , în strînsă colaborare cu localnicii, a

peisajelor cu Înaltă Valoare Naturală ale Transilvaniei, sprijinind comunităţile de mici fermieri care le-au creat.

Terenurile Agricole cu Înaltă Valoare Naturală (High Nature Value Farmlands) sunt ferme individuale sau peisaje agricole compuse din mai multe ferme, unde practicile agricole sunt în echilibru cu natura, asigurând atât durabilitatea fermelor cât și biodiversitatea naturii. În ultimii 10 ani, terenurile agricole cu Înaltă Valoare Naturală au căpătat recunoașterea importanței pe care o au pentru societatea europeană. Drept urmare, statele membre UE s-au angajat încă din 2007 să cuantifice întinderea acestor terenuri agricole şi să prevină pierderea lor.

România deține, probabil, cele mai extinse şi bine conservate terenuri agricole cu Înaltă Valoare Naturală din Europa, ceea ce poate reprezenta un atu extrem de important din punct de vedere social, economic şi cultural. Conservarea acestor terenuri şi sprijinirea continuării practicilor agricole ce le menţin este nu doar o obligaţie a României, ci şi o temă de interes național.

Prin crearea de locuri de muncă și creștere economică, terenurile agricole cu Înaltă Valoare Naturală oferă o serie de oportunități economice pentru dezvoltare regională. Acest lucru poate fi realizat prin dezvoltarea de noi abilități, prin inovație și diversificare la nivel local și regional.

Peisajele cu o Înaltă Valoare Naturală sunt caracterizate de o biodiversitate foarte bogată, ceea ce reprezintă o resursă unică la nivel european. Comunitățile de gospodari și fermieri, prin practicile tradiționale au reușit să creeze aceste peisaje unice, dar gospodăria de tip tradițional, din această parte a lumii nu mai este viabilă economic, într-o lume globală, în care agricultura intensivă pare a câștiga teren în defavoarea acestui tip de agricultură cu impact scăzut asupra mediului. Este necesar așadar să fie identificate acele oportunități care să aducă venituri suplimentare, astfel încât practicile care întrețin numărul mare de plante și animale să nu fie abandonate. Pentru ca aceste oportunități să poate fi utilizate, informația trebuie diseminată și, în acesst sens, Fundației ADEPT Transilvania organizează întâlniri, seminarii, training-uri cu beneficiarii, ca și în acest an pe 22 februarie.

21.02.2016

< back to news

ADEPT wins top EU prize three years in succession for bringing benefits to small-scale farmers

2014: Top EU DG Environment prize for bringing benefits to small-scale farmers

ADEPT wins top EU prize three years in succession for bringing benefits to small-scale farmers
In May 2014, ADEPT won top prize for the socio-economic benefits category of the newly-launched Natura 2000 prize from DG Environment. This follows EU top prizes in 2012 and 2013 from DG Agriculture for best communcation with farmers. This shows how ADEPT is crossing policy boundaries, delivering top-quality integrated programmes for the benefit of small-scale farmers in Romania. ADEPT hopes to replicate this successful, innovative model more widely in Europe. ...read more

2013: top EU prize for communications won again in Brussels by Fundatia ADEPT 

9 December 2013, Brussels. For the second year in succession, Fundația ADEPT won a top EU prize for innovative communication with small-scale farmers, with its SMS Family Farms project. The project was developed with communication specialists KAMA System Ltd, and supported by Fundatia Orange and by the Swiss Romanian Cooperation Fund.

Visit SMSFF project. [RO | EN]
Read News Report [EN]
Get ADEPT Press Release CAPCA.pdf [RO]
Watch Video[YouTube - EN]

2012: top EU prize for communication CAP Communication Awards


EU Agriculture Commissioner Dacian Ciolos presenting Ben Mehedin with first prize for communicating with farmers under the Best CAP Communication Awards competition.

Sponsorul Oficial - Fundația Orange România