Innovation Norway

Susţinerea micilor producători din Situl Natura 2000, Sighişoara-Târnava Mare

Care este legătura dintre producţia laptelui şi menţinerea stării de conservare a  pajiştilor de importanţa europeană, în România

Prăbuşirea pieţei  laptelui pentru micii producători ameninţă existenţa comunităţilor de fermieri, care prin gospodărirea tradiţională menţin valorile peisajistice şi culturale din Romania.

Există o legătura directă între activităţile agricole pentru producţia laptelui şi conservărea specilor floristice de interes comunitar şi national în pajistile din Romania. Dacă fermierii renunţă la exploatarea tradiţională a pajiştilor; cosit şi păşunat, aceste pajişti vor fi drastic afectate din punct de vedere floristic şi faunistic. Aceste pajişti sunt protejate şi deţin o importanţă majoră, la nivel european. Fermierii care le au creat pe parcursul a sute de ani, sunt singurii care vor putea să le menţină calitatea ecologică şi pe viitor.

Fundaţia ADEPT implementează în momentul de faţă un proiect care are ca scop dezvoltarea unui model menit, să aplaneze efectele negative ale crizei pe piaţa laptelui. Prin proiectul finanţat de Guvernul Norwegian, Fundaţia ADEPT sprijină producătorii de lapte din zona Târnava Mare să obţină un preţ mai bun pe laptele produs, prin îmbunătăţirea calităţii. Fermierii pot participa la cursuri de igienă a laptelui, cursuri de agricultura ecologică, şi asistenţă în promovarea produselor pe piaţă.

Tot în cadrul proiectului „Susţinerea micilor producători din Situl Natura 2000, Sighişoara-Târnava Mare” vor fi înfiinţate opt Centre de Colectare a Laptelui (CCL), dotate cu aparatură modernă de răcire şi de testare a laptelui. În fiecare comună din cele opt, în care Fundaţia ADEPT îşi desfăşoară activitatea – Buneşti (Braşov), Saschiz, Vînători, Apold, Albeşti, Daneş (Mureş), Laslea şi Biertan (Sibiu), va fi înfiinţat un astfel de CCL. Pentru fiecare comună, Consiliul Local desemnează şi pune la dispoziţia fermierilor/asociaţiilor de producători, cîte o clădire care va fi amenajată drept CCL.

În ultimii ani, numărul consumatorilor de produse tradiţionale, ecologice şi naturale este într o continuă creştere. Prin seminarii vor fi prezentate fermierilor, oportunităţile de dezvoltare, ca urmare a noilor tendinţe ale pieţei, prin adăugare de valoare produselor pe care aceştia le produc tradiţional, într un mediu protejat la nivel european. Fundaţia ADEPT va sprijini fermierii, pentru desfacerea şi promovarea produselor, din acestă nisă neexploatată la maxim în momentul de faţă.