Fundația Orange Romania

Orange logo

Primul parteneriat public-privat pentru proiecte de agri-mediu din România a fost făcut semnat la data de 5 Decembrie 2005. Orange a inclus proiectul Fundaţiei ADEPT în programul său de responsabilizare socială corporaţională (CSR) datorită îmbinării inedite de dezvoltare economică, educaţie şi conservare pe care acesta le propune.

Fundația ADEPT şi-a început activităţile de dezvoltare rurală şi conservare a biodiversităţii în zona Sighişoara-Târnava Mare încă din 2006, când a fost stabilit şi parteneriatul de CSR cu Orange România. ADEPT, prin activităţile sale, promovează prosperitatea micilor comunităţi rurale strâns legată de protejarea naturii şi conservarea peisajelor agricole din Transilvania. ADEPT combină cu succes elemente inovatoare atât în comunicarea cu beneficiarii proiectelor sale (fermieri şi mici producători) cât şi în activităţile de dezvoltare comunitară.

ADEPT a demonstrat cu succes că aceste peisaje pot fi sursa bunăstării economice rurale, identităţii locale şi a mândriei naţionale. Susţinerea financiară Orange acordată Fundaţiei ADEPT a depăşit 1 milion de euro în ultimii 7 ani.  Efectele directe ale acestui sprijin sunt vizibile în veniturile suplimentare de peste 2 milioane de euro atrase de ADEPT pentru fermierii şi comunităţile rurale din Târnava Mare, prin activităţile sale inovatoare. Dintre acestea, menţionăm:

• activități de instruire și pregătire pentru micii fermieri, cum ar fi de exemplu igiena laptelui şi obţinerea unui preţ mai bun la vânzarea acestuia
  • marketingul şi vânzarea directă a produselor locale
  • dezvoltarea de noi produse, și promovarea produselor tradiționale    înființarea grupurilor de producători și îmbunătățirea eficienței gospodăriei
  • organizarea de piețe pentru produsele tradiționale și locale
  • activităţi educative în şcoli

De exemplu, în 2012, ADEPT a generat:

• peste €130.000/an venit suplimentar pentru micii producători din zonă prin vânzarea produselor locale la târgurile urbane organizate de ADEPT
  • peste €150.000/an venit suplimentar în 8 sate din vânzarea laptelui, ADEPT ajutând crescătorii de animale la îmbunătăţirea calităţii laptelui
  • peste €2m/an venit suplimentar pentru micii fermieri din zona
  • €220.000 venit anual pentru o asociaţie de fermieri din zonă Sighișoara-Târnava Mare, prin sprijinirea accesării fondurilor – model care poate fi replicat oriunde în ţară.

Ca şi recunoaştere a importanţei activităților de dezvoltare rurală și conservare a biodiversității pe care le desfășoară în zona Sighișoara – Târnava Mare de 7 ani, Fundaţia ADEPT a obţinut premiul cel mare al Comisiei Europene pentru activităţile de comunicare cu fermierii şi comunităţile rurale, câştigând locul întâi la concursul organizat cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de Politică Agrară Comună, la Bruxelles, în decembrie 2012.

Acest premiu şi recunoaşterea Fundaţiei ADEPT ca şi un model european de comunicare se datorează legăturii puternice cu Orange România, care sperăm va continua şi în viitor.

Pentru mai multe informații referitoare la programul CSR al Orange Romania și activitățile ce sprijină proiectul ADEPT, vă rugăm să vizitați www.orange.ro/about/comunitate-ro.html.
Despre Orange Romania și CSR

Proiectele de responsabilizare socială corporaţională (CSR) se află într-un stadiu incipient în România, iar Orange reprezintă o inspirație în domeniul dezvoltării conceptului și practicii ce stau la baza acestuia.

Pentru mai multe informații referitoare la programul CSR al Orange Romania și activitățile ce sprijină proiectul ADEPT, vă rugăm să vizitați www.fundatiaorange.ro
și  www.orange.ro/about/comunitate-ro.html.

About Our partners

Darwin