English | home | site map | căutare google  
Conservarea biodiversităţii şi dezvoltare comunitară în Transilvania
Biodiversity conservation and community development in Transylvania

Publicaţii

Floarea-n bucate - Recipes book

Floarea-n bucate - Recepies book

Natura, arta si cultura fiecarei tari ar fi mai sarace fara florile de camp, iar arta gastronomica ar fi putin mai fada, fara un strop de gust si culoare. Plantele reprezinta si legatura omului modern cu stramosii lui, prin cunostintele despre intrebuintarea acestora transmise din generatie in generatie, de-a lungul veacurilor, fie ca vorbim despre hrana, leacuri, materie prima sau inspiratie.

Prin "Floarea-n bucate" ne-am propus sa prezentam partea colorata a artei gastronomice si sa cautam retete bazate pe flori, pentru ca, nu-i asa, mancarea este singurul limbaj universal, usor de inteles pentru oricine si transmite cu siguranta aprecierea si grija noastra pentru natura.

Va invitam sa incercati retetele si sa veniti pe la noi, sa descoperiti cum turismul durabil sprijina comunitatile rurale si incurajeaza tinerii sa pastreze gusturi, rosturi si traditii, in inima Transilvaniei.

Peisajul Istoric al Satelor Săseşti din Sudul Transilvaniei

Historic Villages book ‘Această carte prezintă zona Satelor Săseşti din sudul Transilvaniei, România. Fiind una dintre cele mai puţin cunoscute comori culturale ale Europei, acest mediu rural se bucură de o remarcabilă supravieţuire a peisajului medieval: biserici fortificate, sate autentice, agricultură mixtă non-intensivă în echilibru ecologic cu natura, cu flora şi fauna, păduri seculare şi fâneţe bogate în flori sălbatice. O asemenea bogăţie şi frumuseţe naturală nu reprezintă un simplu amestec de trăsături fragmentare, ci un întreg perfect armonizat, de o valoare ştiinţifică, umană şi culturală inestimabilă’, spune autorul, John Akeroyd.

Cartea conţine peste 120 de fotografii de calitate şi este pusă în vânzare, în limbile engleză şi română, la Centrul de Informare Turistică ADEPT din Saschiz, la preţul de 10€ bucata, sau poate fi comandată prin poştă direct de la Fundaţia ADEPT, la preţul de £12 bucata, inclusiv taxele poştale în Marea Britanie: Fundatia ADEPT Ltd, Upper Leigh Farm, East Knoyle, Salisbury SP3 6AP, UK. Vă rugăm să trimiteţi comenzi numai însoţite de cecuri pentru lire sterline, împreună cu numele dumneavoastră şi adresa poştală completă.
Hărţi turistice

Orange mapADEPT a publicat o serie de hărți turistice:

1:50,000 harta zonei Târnava Mara (paginile 1 & 2 –sunt față-verso)

1:25,000 harta zonei Ţara Branului, inclusiv poteci înregistrate cu ajutor GPS (pagina 3)

Ambele publicații sunt disponibile la Centrul de Informare Turistică din Saschiz, sau prin comenzi prin poştă direct de la Fundaţia ADEPT,  la £3.50 bucata, inclusiv taxele poștale în Marea Britanie: Fundatia ADEPT Ltd, Upper Leigh Farm, East Knoyle, Salisbury SP3 6AP, UK. Vă rugăm să trimiteţi comenzi numai însoţite de cecuri pentru lire sterline, împreună cu numele dumneavoastră şi adresa poştală completă.

Condiţii minime de igienă şi siguranţă a alimentelor pentru micii producători

Condiţii minime de igienă şi siguranţă a alimentelor pentru micii producătoriBroşura de 24 de pagini adresată micilor producători, Condiții minime de igienă şi siguranţă a alimentelor pentru micii producători, a fost lansată în Bucureşti în 10 aprilie 2008.

Scopul broşurii este de a clarifica condiţiile minime pe care micii producători trebuie să le îndeplineascăa după aderarea României la Uniunea Europeană, şi de a-i ajuta pe micii producători - al căror rol este atât de important pentru economia tradiţională, peisajul şi cultura din România - să prospere în Uniunea Europeană.

Broşura este disponibilă gratuit în lima română, maghiară şi engleză, la Centrul de Informare Turistică din Saschiz.

Ghiduri ale faunei sălbatice din zonă

ADEPT Butterfly Booklet - Romanian  ADEPT Wildflowers booklet  ADEPT habitats booklet

Aceste broșuri au fost elaborate în cadrul proiectului STIPA în scopul de a crește constientizarea locală a importanței habitatelor de pajiști uscate și specii indicatoare asociate, precum și pentru a permite agricultorilor și școlilor locale să participe la monitorizarea speciilor indicatoare.

Scurt ghid pentru Fluturi și molii din zona Sighișoara-Târnava Mare

Fundatia ADEPT a lansat un ghid introductiv pentru Fluturi de zi și de noapte din zona Sighișoara-Târnava Mare.

Acest fascinant ghid de 62 de pagini este scris de Laslo Rakosy, unul dintre specialiștii de top în lepidoptere ai Europei. Ghidul face legătura fluturilor şi a moliilor cu păşunile, pădurile şi habitatele riverane. Conţinutul este ilustrat cu peste 100 de fotografii color realizate de acelaşi autor.

Versiunea în limba Engleză sau Română a ghidului pot fi comandate la sediul ADEPT din Saschiz: sau prin comenzi prin poştă direct de la Fundaţia ADEPT, la £6.00 bucata, inclusiv taxele poștale în Marea Britanie: Fundatia ADEPT Ltd, Upper Leigh Farm, East Knoyle, Salisbury SP3 6AP, UK. Vă rugăm să trimiteţi comenzi numai însoţite de cecuri pentru lire sterline, împreună cu numele dumneavoastră şi adresa poştală completă.

Buletine informative ale proiectului UE LIFE STIPA (de conservare a habitatelor prioritare de pajiști uscate din zona Sighișoara-Târnava Mare)

STIPA newsletter1 ian 2011STIPA newsletter2 iunie 2011STIPA newsletter3 ian 2012STIPA newsletter4 iunie 2012STIPA newsletter5 ianuarie 2013STIPA newsletter5 ianuarie 2013

Am elaborat primele newsletter-uri STIPA, pe care le-am distribuit și au fost foarte bine primite de către școlile și primăriile din zonă. Printre altele, prin proiectul STIPA a asigurat disponibilitatea cositorii Brielmeier și am inaugurat traseul de bicicletă printr-un concurs de biciclete pentru copii.


Registrul Fermierului
Descărcaţi aici (645k pdf)
Acest registru al fermierului, elaborat de Fundaţia ADEPT în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi al Dezvoltării Rurale, ajută fermierii pentru a-şi păstra informaţiile necesare astfel încât să nu fie penalizaţi în cazul unui control. Evident, vitală pentru viabilitatea gospodăriilor.

Calendarul Fermierului
Descărcaţi aici (3.9mb pdf)
Acest calendar, potrivit pe peretele fermierului, sumarizează datele importante pentru activităţiile agricole şi termenele limită.

LIFE  STIPA Planner 2013

Downloads


ADEPT leaflet
Broşura ADEPT.
Download here (1.3mb pdf)

rule

Cursuri de igienă a laptelui şi De la subzistenţă la Profit (denumită şi Cum să trăiesc mai bine din gospodăria mea)

Aceste simple ghiduri au ajutat imediat fermierii de pe teritoriul României, să obţină venituri mai bune de pe urma produselor lor, având un impact rapid asupra venitului şi viabilităţii gospodăriilor, oferind soluţii practice şi simple la problemele fermierilor. Altfel spus, inversând efectul abrupt de scădere al numărului crescătorilor de vite şi vaci de lapte.

rule

CAP Information Measure Final Report
Măsură de Informare PAC Raportul final
Piețele demonstrative, creșterea gradului de conștientizare internațională a sprijinului PAC pentru agricultura durabilă receptive la așteptările sociale ale Europei.
Download here (1.6mb pdf)

rule

A taste of Transylvania

A Taste of Transylvania
O broșură despre produse din Târnava Mare, cu hartă, limba engleză. Download here (1.6mb pdf)


Food and Culture tours
Broşură de 12 pagini despre produsele alimentare locale specifice şi modul de preparare în zona Târnava Mare.Download here (3.6mb pdf)
Plimbare prin Tarnava Mare, cu hărți detaliate despre traseele din zonă pentru agrement Download here (1mb pdf)

rule

Natura2000 leaflet
Natura2000 in Romania leaflet Download here (1.4mb pdf)
Sighişoara-Târnava Mare Natura2000 leaflet. Download here (1.3mb pdf)

rule


Saschiz brochure Download here (230k pdf) 
Broşura proiectelor de mediu în rural. Download here (2.4mb)
High Nature Value Grasslands Conference brochure(1.9mb pdf).
Broşura conferinţei conţine o introducere a sistemelor agricole a pajiştilor cu Înaltă Valoare Naturală din Transilvania, împreună cu studii de caz.
Policy Document (1mb pdf).
Documentul de politici descrie nevoia suportului concentrat asupra sistemelor agricole cu Înaltă Valoare Naturală şi propuneri pentru atingerea acestora în 2013.

Sponsorul Oficial - Fundația Orange România