ADEPT a câștigat, timp de trei ani consecutivi, premiul de top al UE pentru generarea de beneficii pentru fermele de familie

2014: Premiul Întâi al DG pentru Mediu pentru generarea de beneficii pentru micii fermieri

ADEPT a câștigat premiul pentru cel mai bun proiect din UE pentru furnizarea de beneficii socio-economice pentru fermieri într-o arie protejată. România a fost din nou pe primul loc în Europa la generarea de beneficii prin agricultura sustenabilă. Rezultatele primului an a premiului UE Natura 2000 au fost anunțate în data de 21 mai. Câștigătorii au primit trofee de la Comisarul European pentru Mediu, Janez Potocnik, și membrii juriului de premiere.

Activitatea Fundației ADEPT în zona Târnava Mare a câștigat premiul pentru cel mai bun proiect din Europa pentru generarea de beneficii socio-economice pentru fermierii din zonele protejate (situri Natura 2000). Declarația cu privire la premiu din partea Comisiei, descrie proiectul drept ”un exemplu impresionant prin care Natura 2000 a asigurat creștere economică și un mod de viață sustenabil în mediile rurale. Proiectul le-a permis fermierilor să își îmbunătățească condițiile de trai prin munca sustenabilă cu terenurile agricole cu Înaltă Valoare Naturală, protejând astfel un peisaj unic cu o biodiversitate impresionantă. Datorită proiectului, 2300 de familii de fermiri din regiune au generat un venit de peste 2.5 milioane de lire anual și proiecte similare sunt acum puse în practică în alte zone ale țării.

Acesta a fost al treilea an consecutiv, în care Fundația ADEPT a câștigat un premiu de top al UE: în 2012 și 2013, ADEPT a câștigat premii din partea DG Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru comunicarea eficientă și inovatoare cu fermierii. Acest lucru demonstrează modul în care fundația ADEPT acoperă în mod eficient decalajul dintre Agricultură și Mediu, generând beneficii pentru comunitățile agricole locale și conservarea naturii la scară largă. Orange România și Fundația Orange sprijină abordarea inovativă a Fundației ADEPT în domeniul dezvoltării rurale de peste12 ani.

Natura 2000 este o rețea de peste 27 000 de situri protejate care acoperă 18% din terenul UE și 4% din zonele marine, protejând și consolidând patrimoniul natural al Europei. Aceste premii recunosc excelenta în managementul siturilor Natura 2000, demonstrând valoarea rețelei pentru comunitățile locale și economiile. Reflectând o gamă largă de activități desfășurate în rețeaua Natura 2000, acestea includ cinci categorii: Conservarea, Beneficii socio-economice, Comunicare, Reconsilierea intereselor / percepțiilor și Rețele și cooperare transfrontalieră.